Wat doen drugshonden?

      Geen reacties op Wat doen drugshonden?

drugshonden

Je bent er waarschijnlijk al bekend mee dat honden worden gebruikt om drugs op te sporen. Bij de politie, in het leger en bewakingsdiensten, worden honden ingezet om bepaalde geuren of substanties op te sporen. De neus van een hond werkt maar liefst 100.000 keer beter dan die van de mens. Hierdoor zijn ze erg geschikt om illegale substanties op te sporen. Ze worden al vanaf 8 weken getraind om een geur op te sporen. Iedere drugshond heeft ook zijn eigen specialisatie. Er zijn actieve of passieve drugshonden. De actieve drugshond zal blaffen of krabben wanneer hij iets heeft gevonden. De passieve drugshond gaat zitten op de plek waar hij iets heeft gevonden.

Welke rassen zijn het meest geschikt?

Een goede drugshond moet een grote werklust hebben en goed gebouwd zijn. De honden worden van jongs af aan getraind en er wordt gekeken of ze geschikt zijn. Bepaalde rassen zijn uitermate geschikt door het karakter wat ze hebben. De Mechelse herder en Duitse herder zijn geliefde drugshonden. Ze zijn erg betrouwbaar, hebben veel doorzettingsvermogen  en zijn erg intelligent. Dit maakt dat de herders het meest gebruikt worden om drugs op te sporen. Naast drugshonden, kunnen ze ook getraind worden om explosieven op te sporen of lichamen te vinden. Sinds 10 jaar worden er ook geldhonden ingezet om grote hoeveelheden geld op te sporen.

Hoe worden drugshonden opgeleid?

Drugshonden worden op verschillende manieren opgeleid. Wanneer een politiehonden getraind worden, gebeurt dit meestal door een externe organisatie. Hoe een drugshond getraind wordt, hangt af van de specialisatie. Meestal worden honden getraind met een koker waar de substantie of geur inzit wat de hond op moet gaan sporen. In eerste instantie wordt deze koker alleen geapporteerd, waar de hond hem weer terugbrengt. Naarmate de training vordert, hoeft de hond de koker alleen op te sporen en aan te wijzen. Als de hond de opleiding succesvol afrond, kan hij worden verkocht aan bijvoorbeeld de politie. Dan krijgt de drugshond een vaste geleider en kan hij aan de slag om drugs op te sporen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *